Robert Neuburger, "Prima sedinta de psihoterapie", Editura Trei, 2011

La 13:49

Dragi psihologi,

Va invitam in perioada 23-27 noiembrie la Targul International "Gaudeamus" - Carte de invatatura 2011 (program zilnic: 10.00-20.00)

Va asteptam la standul Editurii Trei (nr. 16 din Pavilionul Central al Complexului Expozitional Romexpo) cu multe titluri noi si reduceri substantiale!

In perioada targului puteti beneficia de aceleasi reduceri si pe site-ul nostru www.edituratrei.ro

Autor: Robert Neuburger
Traducere din franceza de Nicolae Balta
Nr. de pagini: 176
Pret: 29.00 Ron
Colectia: Psihologia pentru toti
Blog: http://edituratrei.wordpress.com/
Editura Trei


20 de motive de a face (sau nu) o psihoterapie

Ideea aflata la originea celor douazeci de convorbiri publicate in aceasta carte, aparute initial in Psychologies Magazine, a fost de a le da unor femei, barbati si cupluri ocazia de a se intalni cu psihanalistul Robert Neuburger pentru o singura consultatie si de a hotari apoi daca problematica lor are nevoie - sau nu - de o psihoterapie. Din spatele intrebarilor apare, de fiecare data, o poveste singulara si impresionanta, spusa cu incredere si ascultata cu atentie si respect. Umanista, utila si angajata, aceasta carte deosebita arata ca oferirea unui spatiu de discutie si elaborare este deseori mai eficienta decat prescrierea unor "pastile de fericire".

Dr. Neuburger:
Valentine ne ofera ocazia de a reaminti o regula importanta, cea de a nu incepe sa tratezi un simptom inainte de a-i intelege functia. Am fi putut fi tentati sa o sfatuim sa se adreseze unui terapeut comportamentalist, data fiind natura invalidanta a simptomului ei de fobie a conducerii pe autostrada. Dar o ascultare mai atenta ne arata ca acest simptom este un compromis intre o nevoie noua de-a ei, cea de a se autonomiza, de a se descotorosi de armura culpabilitatii, de a se indeparta de dependentele ei, si o nevoie de stabilitate, de siguranta, ca si de o teama de a-si parasi caminul. Decat sa ne straduim sa ii suprimam simptomul fobic, riscand sa se transforme pur si simplu intr-altul, e preferabil sa o ajutam printr-o psihoterapie sa isi inteleaga contradictiile interne. Devenind inutil, simptomul ar trebui sa dispara spontan.

Marina:
Dupa sedinta, m-am simtit foarte usurata, aveam senzatia ca scapasem de una dintre poverile mele si ca intelegeam. Stiam ca sufeream de o negare a corpului meu, dar nu intelesesem ca motorul comportamentului meu era sa ma pun in pericol. Am fost frapata de neutralitatea doctorului Neuburger si am putut uita ca era de fata, ca era barbat si asta mi-a permis sa vorbesc cu propriile cuvinte despre suferintele mele. Nu am incetat intalnirile cu barbatii, dar, pentru prima data, am anulat intalniri in ultima clipa, fiindca mi-a fost teama sa ma pun in primejdie. Imi dau seama ca trebuie neaparat sa fac o terapie, si o s-o fac.

Robert Neuburger, psihiatru, psihanalist, terapeut de cuplu si de familie este si autorul cartilor Rituels familiaux, On arrête? on continue?: Faire son bilan de couple si L'Art de culpabiliser.


Cuprins
Introducere: Simptomul are un sens si o functie

I
Nevroticii sunt sarea pamantului
„Ii iau pe toti in grija mea"
„Ma simt rau mai ales cand totul merge bine"
„Tot ezitand, nu fac nimic"
„Ma apuca panica la volan"
„Ezitam de multa vreme sa merg la un psihiatru"
„Dau o imagine falsa despre mine"
„Ma atrag doar barbatii casatoriti"
„Ma consider nula, buna de nimic"
„Ma simt deseori opresata"
„Mi-e teama sa nu ii pierd pe cei ce imi sunt apropiati"

II
Drame de cuplu
„Rutina ne indeparteaza unul de celalalt"
„Viata noastra de cuplu nu este usoara"
„Mi-e teama de sotia mea"
„Mi se pare ca sunt prea aspra cu copiii mei"
„Nu reusim sa ne despartim"

III
Victimele vietii
„Nu stiu sa iau decizii"
„Sunt agresiva cu copiii si cu sotul meu"
„As vrea sa intalnesc un barbat cumsecade"
„Am o problema cu banii"
„Ma refugiez in serialele de televiziune"
Concluzie: Libertate si optiune


Cu cele mai bune ganduri,

Viorel Vrabie
PR Psihologie - Editura Trei
viorel.vrabie@edituratrei.ro
Mobil: 0726 345 872
Tel./Fax: (021) 300 60 90
www.edituratrei.ro
  

Revista de psihoterapie

Supervizări

Cărţi şi periodice