A apărut Scientific American Mind România – Psihologia Azi, ediţia 04/2011

La 16:03

A 4 - a ediţie a Revistei Scientific American Mind România – Psihologia Azi are un Dosar Special cu tema "Memoria" ce prezintã particularitãţile memoriei ca parte integrantã a gândirii şi conexiunile în baza cãreia aceasta se desfãşoarã.

Revista este acreditatã de Colegiul Medicilor din România (medicii abonaţi beneficiazã de 5 credite EMC) şi este în curs de acreditare la Colegiul Psihologilor. Scientific American Mind – Psihologia Azi are un tiraj de 15.000 exemplare trimestrial.

Index articole – Scientific American Mind Romania - Psihologia Azi, serie nouã, nr. 4 (33)

Când faci Conexiuni, de Anthony J. Greene
Realizarea conexiunilor dintre gânduri reprezintă esenţa memoriei. Memoria reprezintă o latură dinamică a intelect ului nostru, bazată pe conexiunile pe care le realizăm între oameni, locuri şi lucruri din viaţa noastră, între trecut, prezent şi viitor.
Despre autor
Anthony J. Greene este profesor asociat de psihologie la Universitatea Wisconsin - Milwaukee, Statele Unite, unde conduce un laborator de cercetare pentru studiul învăţării şi memoriei.

Tânjind după ziua de ieri, de Jochen Gebauer şi Constantine Sedikides
Adu-ţi aminte de trecut! Îţi face bine. ostalgia este o sursă de bunăstare psihică.
Despre autori
Jochen Gebauer şi Constantine Sedikides sunt psihologi specializaţi în psihologie socială la Universitatea Southhampton din Anglia.

Vorbirea muzicală, de Diana Deutsch
Muzica şi limbajul sunt parteneri la nivelul creierului. Urechea muzicală ne ajută să învăţăm să vorbim, să citim şi chiar să ne facem prieteni.
Despre autor
Diana Dutsch este profesor de psihologie la Universitatea California, San Diego, Statele Unite, care se ocupă de studierea percepţiei muzicii şi limbajului.

Când pasiunea îţi este duşman, de Molly Knight Raskin
Persoanele cu personalitate de tip borderline îndură experienţe emoţionale extreme care le pot distruge viaţa
Despre autor
Molly Knight Raskin este scriitor şi producător independent ale cărei lucrări au fost publicate printre altele în Washington Post şi Baltimore Sun.

Telepatia ştiinţifică. Secretele citirii şi descifrãrii gândurilor, de Daniel Bor
Evoluţia recentă a imagisticii ne oferă posibilităţi nemaiîntâlnite de a accesa gândurile şi stările mentale.
Despre autor
Daniel Bor este un cercetător cognitivist, specializat în neuroştiinţe, care a activat anterior în cadrul Universităţii Cambridge şi MRC Cognition and Brain Sciences Unit din cadrul acestei universităţi din Anglia.

Eu cu mine şi cu sinele meu, de Uwe Herwig
Deşi oamenii se schimbă de-a lungul vieţii, majoritatea păstrează o imagine constantă despre ceea ce sunt. Cum reuşeşte creierul să menţină această imagine de sine?
Despre autor
Uwe Herwig conduce grupul de lucru ce se ocupă de probl ema gestionării reacţiilor emoţionale la Spitalul Universitar Psihiatric din Zurich, Elveţia.

Experienţa coştientizării. Structura inconştientului colectiv, de Ovidiu Brazdău
Cum putem spune că există un număr finit de arhetipuri?
Despre autor
Ovidiu Brazdău este psiholog, director al "Consciousness Quotient Institute" şi autorul teoriei privind Coeficientul de Conştientizare(CQ) şi al testului de măsurare al acestuia.

Sexul în bits şi bytes, de Hal Arkowitz şi Scott O. Li lienfeld
Este posibil să faci sex cu un computer? Păi, nu prea se poate. Totuşi, oamenii îşi pot folosi computerele pentru a desfăşura o multitudine de activităţi erotice online, inclusiv să îşi găsească parteneri (atât virtuali cât şi reali) şi să obţină materie primă pentru obsesiile lor excentrice.
Despre autori
Hal Arkowitz (profesor de psihologie la Universitatea Arizona, Statele Unite) şi Scott O. Li lienfeld (profesor de psihologie la Emory University) sunt membrii în consiliul consultativ al Scientific American Mind.

Când o persoană îşi pierde mirosul, pierde şi toate amintirile asociate cu mirosul?, de David Smith
Chiar și fără abilitatea de a detecta mirosuri în mediul înconjurător, ai putea reuși să îți imaginezi aroma cafelei preparate dimineața.
Despre autor
David Smith este profesor de psihologie şi cercetător la Centrul de cercetare a Mirosului şi Gustului de la Universitatea Florida, Statele Unite.

Aparențele înșeală, de Christof Koch
Atunci când suntem puşi în faţa unei sarcini dificile, s-ar putea să nu vedem lumea chiar aşa cum este.
Despre autor
Christof Koch este profesor Lois and Victor de Biologie Cognitivă şi Comportamentală în cadrul California Institute of Technology.

De ce uităm?, de Timothy Brady
Avem tendinţa să uităm amintirile care sunt asemănătoare între ele – memorând în schimb evenimente şi informaţii mai recente. De fapt, a uita este important pentru că ne uşurează sarcina de a reactualiza informaţiile mai noi.
Despre autor
Timothy Brady este cercetător cognitivist specialist în neuroştiinţe la Massachusetts Institute of Technology.
  

Revista de psihoterapie

Supervizări

Cărţi şi periodice