Ovidiu Brazdău, "Experienţa conştientizării. Teorii şi cercetări moderne privind stările de conştienţă", Editura Info-Sănătate, 2010

La 13:03

Experienta Constientizarii. Teorii si cercetari moderne privind starile de constienta este cel mai complet ghid stiintific publicat in Romania care prezinta si explica experienta constienta. Autorul prezinta teorii, studii si experimente stiintifice din psihologie, medicina, neurostiinte, fizica cuantica, filosofie, antropologie, perspectivele mistice ale diferitelor religii si miscari spirituale (crestinism, hinduism, sufism, buddhism, zen, yaqui, isihasm, alchimie s.a.) precum si ale unor mistici si vizionari non-confirmisti: Sri Aurobindo, Theresa de Avila, Osho, Swami Sivananda, Richard Maurice Bucke, C.I. Gurdjieff, Sri Nisargadatta Maharajah.

Sunt descrise detaliat toate starile de constienta: starea de veghe, relaxarea, hipnoza, somnul cu si fara visuri, visul lucid, meditatia si extazul (enstaza, samadhi) precum si alte stari particulare de constienta. Autorul prezinta studii si cercetari realizate de savanti celebri: Charles Tart, Ken Wilber, Bernard Baars, David Chalmers s.a., dar si cercetari proprii, unice in Romania: “Investigarea neurofiziologica a meditatiei” si „Studiul privind modificarile aurei umane ca efect al tehnicilor yoga”.

Un capitol special este dedicat neuropsihologiei constiintei, care prezinta studii despre conexiunile neurale ale starilor de constienta si sincronizarea activitatii bio-electrice a cereierului in starile de constienta modificata. Experimentele stiintifice prezentate includ: relaxarea indusa prin folosirea tehnicii rezonantei la microunde; relaxarea indusa prin folosirea muzicii, interactiuni bioterapeut / pacient; meditatia „Za-zen”; meditatia transcendentala; meditatia yoghina profunda, meditatia „Yoga Nidra”.

Lucrarea include o prezentare a substantelor psihoactive si a efectelor drogurilor asupra starilor de constienta, precum si o detaliere a unor tehnici neconventionale de transformare a constientei: echipamente de bio-feedback, metode de privare senzoriala in bazinul de imersie („flotation tank”) si tehnologii moderne de inducere a visului lucid.

Capitolul 4 – “Experimente stiintifice” poate fi citit online la www.experienta-constientizarii.ro.

Ovidiu Brazdau este psiholog, doctor in medicina - specialitatea antropologie psihologica si un cunoscut antreprenor in domeniile psihologie, sanatate si mass-media. Din 2002 preda in cadrul Facultatii de Psihologie, Universitatea Ecologica din Bucuresti. Coautor al lucrarilor “Constiinta multidimensionala” si “Psihologia Sinelui. O incursiune spre centrul fiintei”. Autor a peste 30 de articole publicate in reviste de specialitate. Fondator al revistei “Psihologia Azi”, al “Centrului de Explorare a Visurilor” si al “Centrului de Resurse si Teste Psihologice”, co-fondator al “Asociatiei Romane de Psihologie Transpersonala”. Trainer autorizat in psihologia explorarii visului, acreditat de “International Dream & Dreamwork Psychology Association”.

Este autorul teoriei privind Coeficientul de constientizare (“Consciousness Quotient” - CQ) si al Scalei de evaluare a coeficientului de constientizare (“CQ Inventory”).

www.ovidiubrazdau.ro, www.consciousness-quotient.com

Date tehnice: Format: 16,5 x 23,5 cm; 240 pagini Disponibila in toate librariile din tara si online la http://www.librarie.net/carti/152392/Experienta-constientizarii-Teorii-cercetari-moderne-privind-starile-constienta

Pentru alte informatii vizitati www.experienta-constientizarii.ro
  

Revista de psihoterapie

Supervizări

Cărţi şi periodice