Consiliere si psihoterapie psihanalitica. Teorie si practica, Bucureşti, 18-19 septembrie 2010

La 20:13
Asociatia de Consiliere Psihologica din Bucuresti organizeaza in perioada 18-19 septembrie 2010 seminarul de formare continua "Consiliere si psihoterapie psihanalitica - Teorie si Practica".

Comitetul ştiinţific al evenimentului este alcatuit din psihologii principali Corneliu Irimia, Magda Ionescu, Daniela Luca, Andrei Constantinescu, Matei Georgescu.

Participanti: consilieri psihologici, candidati ai asociatiilor de consiliere psihologica psihoterapeuti, candidati ai asociatiilor de psihoterapie, psihologi clinicieni, alti profesionisti interesati de tematica seminarului.

Se acorda 10 puncte din partea Colegiului Psihologilor.

Durata: 16 ore

Sambata, 18 septembrie 2010 – 8 ore.
Duminica, 19 septembrie 2010 – 8 ore.


Program - Sambata, 18 septembrie 2010

1. Corneliu Irimia, "Empatia in relatia terapeutica" – orele 9.30-13.00

Corneliu Irimia este doctor in psihopatologie si psihanaliza al Universitatii Paris 7, presedinte Asociatia de Consiliere Psihologica din Bucuresti, membru direct al Asociatiei Internationale de Psihanaliza, presedinte al Societatii Romane de Psihanaliza, psiholog principal şi supervizor în Psihoterapie psihanalitica precum si in consiliere psihodinamica (psihanalitica), acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania.

Rezumat al lucrarii "Empatia in relatia terapeutica"

Empatia, care pune problema raportului dintre Eu si Tu in psihoterapie, poate fi reprezentata ca un organism, ca o forma co-creata, aflata in continua miscare si transformare, alimentata fiind de starile afective comunicate constient, dar si inconstient de catre cei doi protagonisti ai relatiei terapeutice. Acest organism este format pornind de la asocierile libere ale pacientului si de la atentia flotanta a terapeutului si se afla situat in spatiul dintre cei doi, dar si cuprinzandu-i pe amandoi.

Terapeutul deschide (constient) portile receptivitatii sale pentru a fi deschis inconstientului pacientului, pentru a aprecia, apoi, apres-coup (retroactiv) repercusiunile psihice create in el de catre ceea ce vine de la pacient. Ceea ce inconstientul terapeutului capteaza intr-un prim timp va fi supus unui proces de auto-observare la nivel constient-preconstient.

Terapeutul se va putea simti in empatie cu pacientul captand starea emotionala a celuilalt, dar va putea percepe si alte sentimente care sunt departe a fi la unison cu cele ale pacientului: plictiseala, exasperare, furie, sentimente contra-transferentiale care trebuiesc analizate pentru a recastiga atitudinea empatica.

Analistul isi indreapta eforturile spre a da o forma constienta fantasmelor inconstiente care sustin discursul pacientului, incercand, in acelasi timp, sa il contina pe pacient.
Exista astfel, un timp de creare impreuna a organismului comun, dar, in acelasi timp, suprapus, un timp de descriere de catre terapeut (pentru sine insusi sau pentru pacient) a acestui organism co-creat.

2. Matei Georgescu, "Zen şi psihanaliza" - orele 14.00-16.30

Matei Georgescu este doctor in psihopatologie si psihanaliza al Universitatii Paris 7, membru al Asociatiei de Consiliere Psihologica din Bucuresti (ACPB), formator in cadrul ACPB, psiholog principal in consiliere psihanalitica, acreditat de catre Colegiul Psihologilor din Romania.

Rezumat al lucrarii "Zen şi psihanaliza"

Se conturează direcţii ale raportului dintre practica zen şi psihanaliză precum:
- skanda („agregatul” senzaţie, percepţie, gândire, activitate, conştiinţă) şi discontinuitatea natură-cultură;
- hishiryo (gândirea fără gândire) şi spaţiu elaborativ;
- mushotoku (fără scop, fără profit, fără prestigiu) şi practica psihanalitică;
- shikantaza (numai a sta aşezat) şi dinamică pulsională;
- Ku (vacuitate) şi narcisism primar;
- zen (dhyana – absenţa gândirii discursive), narcisism primar şi somn Nrem.

3. Andrei Constantinescu, "Cinema si psihanaliza" - orele 16.30-18.30

Andrei Constantinescu este membru al Asociatiei de Consiliere Psihologica din Bucuresti (ACPB), formator si supervizor in cadrul ACPB, membru direct al Asociatiei Internationale de Psihanaliza, membru al Societatii Romane de Psihanaliza, secretar al SRP, psiholog principal şi supervizor în psihoterapie psihanalitica, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania.

Rezumat al lucrarii "Cinema si psihanaliza"

Imaginea initiala cu care Platon incepe mitul pesterii prezinta oameni legati in scaune cu fata la un perete pe care se vad umbrele partiale ale unor lucruri ce trec prin spatele spectatorilor, lucruri aflate dupa un zid, dar luminate de un foc ce arunca / proiecteaza acele umbre pe perete. O imagine pe care astazi am numi-o "cinematograf". Exista si o mentiune foarte importanta: oamenii sunt pusi in scaune si legati inca din copilarie.

Urmeaza o fraza ce deschide un intreg spatiu de reflectie pentru psihanaliza: "Daca ei ar fi in stare sa vorbeasca unii cu altii, nu crezi ca oamenii nostri ar socoti ca, numind aceste umbre, pe care le vad, ei numesc realitatea?"

Umbrele se nasc din lumina, din obscuritate apare povestea, speranta si viata. Aproape contemporane, cinematografia si psihanaliza, pe langa originea lor comuna - proiectia, impartasesc inca de la debut acelasi postulat: un spectator - actor imobil totodata - principal protagonist al unei actiuni la care totusi nu ia parte. Si totusi, din paralizia spectatorului se naste dinamismul sau; din prizonieratul sau iluzoriu se naste libertatea sa.

Curele de psihanaliza se deruleaza intr-un fel precum secventele de film. La randul sau, filmul este un mod particular de expresie si elaborare a unor reprezentari ce pot fi apropiate visului; totodata el inlesneste desfasurari afective si imbogateste reprezentarile.

Discutant pentru prima zi de seminar: Magda Ionescu, psihoterapeut formator, supervizor, psiholog principal.

Program - Duminica, 19 septembrie 2010 – 8 ore


4. Daniela Luca, "Pasiuni de viata, pasiuni mortifere - sau despre destinul pasiunii în diferite structuri nevrotice si non-nevrotice" – orele 09.30–13.30 si 14.30– 17.30

Daniela Luca este doctor in psihopatologie si psihanaliza al Universitatii Paris 7, membru al Asociatiei de Consiliere Psihologica din Bucuresti, formator si supervizor in cadrul ACPB, membru direct al Asociatiei Internationale de Psihanaliza, membru al Societatii Romane de Psihanaliza, psiholog principal şi supervizor în psihoterapie psihanalitica, acreditat de catre Colegiul Psihologilor din Romania, membru fondator al Asociatiei Interdisciplinare de Psihanaliza Aplicata (AIPsA).

Rezumat al lucrarii "Pasiuni de viata, pasiuni mortifere - sau despre destinul pasiunii în diferite structuri nevrotice si non-nevrotice"

Pathein - a suferi, este etimologia cuvantului pasiune, în limba greaca. Daca suferinta înseamnă o stare de rau a eului, pana intr-atat incat nici pulsiunea de viata nu isi mai indeplineste scopul de a creea legaturi psihice, nici actul creator nu mai are functia de constructie psihica si de reconstructie a obiectului intern, atunci acest destin mortifer al pasiunii dintr-o patologie psihotica, narcisica, melancolica, psihopata, nevrotica nu ar fi decat o miscare atat a iubirii, cat si a urii impotriva propriei persoane, cu riscul prabusirii, al autovatamarii, al dependentei nociv-distructive, al mortii. De la pasiunea de viata la pasiunea mortifera uneori distanta, granita, limita este invizibila, in sens de abia psihizabila, mentalizabila, abia audibila, abia simtibila. De aceea, a face fata furtunii pasiunilor, pulsiunilor, angoaselor, afectelor turbionare, este uneori, atat in viata cotidiana, cat si in cadrul psihanalitic o incercare dificila, in sens de punere la incercare a tuturor limitelor interioare, atat ale propriei persoane, cat si ale celuilalt, intrucat intr-o pasiune exista intotdeauna doi, chiar daca unul pare/este in exterior absent.

5. Doi membri ai ACPB vor prezenta lucrari pe tema "Relatii de iubire", orele 17.30– 18.30

Evenimentul are loc in strada Occidentului 44, sector 1, Bucuresti.

Numar maxim de participanti: 30.

Taxa pentru participantii care nu sunt membri ai ACPB este de :
-250 ron pentru 2 zile
-140 ron pentru o zi.

Taxa de participare pentru membrii ACPB :
– 150 ron pentru doua zile.
– 90 ron pentru o zi.

Plata se poate face pana in data de 10 septembrie 2010 la secretariat, str. Occidentului 44, sector 1, sediul Fundatiei Internationale pentru Copil si Familie, la Olivia Visan (orele 11-15).

In perioada 1-31 august secretariatul nu functioneaza.
Plata se poate face si prin ordin de plata catre :
Asociatia de Consiliere Psihologica din Bucuresti
CIF - 18690388
CONT: RO30RZBR0000060007943765
Raiffeisen Bank-Ag.MATACHE

Va rugam sa confirmati plata prin email la adresa : asociatiadeconsiliere@gmail.com , specificand numele dvs, nr de telefon, adresa de email, numarul de zile pentru care ati platit si daca ati ales ziua 1 sau ziua 2 a seminarului (pentru plata partiala).

Informatii suplimentare : asociatiadeconsiliere@gmail.com
  

Revista de psihoterapie

Supervizări

Cărţi şi periodice